Ако бъде премахната отходната тръба в Синеморец, която бълва фекални води

...
Ако бъде премахната отходната тръба в Синеморец, която бълва фекални води
Коментари Харесай

Затварят плажове, хотели и къщи заради фекални води в морето

„ Ако бъде премахната отходната тръба в Синеморец, която бълва фекални води в морето, нечистотиите ще потекат по улиците на селото и ще би трябвало да го затворим “, това сподели пред Нова телевизия кметът на Царево инж. Георги Лапчев. 

„ Тогава ще би трябвало да бъдат отнемани документите за употреба на всички къщи и хотели “, изясни той.БЛИЦ напомня, че поради тръбата РДНСК-Бургас образува административно-наказателно произвеждане против Община Царево.

„ Тази отходна тръба съществува от 40 години.

От 2008 година обаче има възбрана за потреблението й “, посочи кореспондентът от Бургас Цеца Алексова. 

„ В интерес на истината за тази възбрана разбрах преди 4-5 дни от ДНСК “, призна инж. Лапчев. 

„ Тръбата продължава да излива водите си там, защото страната към момента не е намерила метод, по който да подкрепи общините и те да изградят пречиствателни уреди. Запушването и премахването на тази тръба, ще сътвори още по-грандиозен проблем “, добави той.

„ Ние сме създали план за пречиствателно оборудване. Площадката, на която ще бъде построена, би трябвало да бъде изключена от естествен парк „ Странджа “. Съвместно с ВиК успяхме да създадем различен план чрез едни лагуни. Заради това, че сме в естествения парк самодейността не получи финансиране, защото трябваше спомагателни документи от екоминистерството “, изясни кметът на Царево. 

„ Не е по силите на нито една община да построи сама пречиствателна станция. Нужни са 10-15 млн. лв.. Ако от държавния бюджет се обезпечат средства за такова оборудване, проблемите в Синеморец и на други такива дребни обитаеми места ще бъдат решени “, добави той.

„ Сагата стартира през далечната 2001 година, когато е получено позволение за построяването на пробен пречиствателен модул. 2008 година той към момента не е въведен в употреба. Не знам за какво досега общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно оборудване “, сподели пък началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

„ Тази пречиствателна станция съществува като постройка, само че оборудването не работи. Ние започнахме да тормозим инстанциите, с цел да може някоя от тях да предприеме някакви ограничения “, добави той.

Водещият Виктор Николаев пък показа, че не желал да споделя какво плува в морето, тъй като хората закусвали. То обаче се виждало.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР